Do it Yourself. Psie przysmaki

Pierniczki dla psa

Poradnik dobrego żywienia

Czym byłyby święta bez pierników? Wszyscy je uwielbiamy. Niech nasze psiaki także ich zasmakują! Oczywiście ludzkie ciasteczka korzenne są niewskazane dla psów, ale to nie znaczy, że zupełnie trzeba pozbawiać psy radości konsumowania świątecznych wypieków. Wystarczy tylko wcześniej przygotować specjalne pierniczki według przepisu poniżej.

Składniki:

  • 350 g wątróbki wieprzowej
  • 350 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki wiśni mrożonych bez pestek 
  • 1 łyżka masła orzechowego arachidowego (100%, bez dodatków)
  • 1 łyżka oleju rybnego (ewentualnie kokosowego, lnianego lub rzepakowego)
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru (przyprawy)

Przygotowanie: około 20 minut. 
Pieczenie: 25 minut w temperaturze 160oC. 
Porcja na około 500 g pierniczków.

Wykonanie:
Wątróbkę pokroić na drobniejsze kawałki i gotować około 15 minut. Odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Następnie do wystudzonej wątróbki dodać rozmrożone wiśnie, jajka oraz olej i zblenderować całość na gładką masę. Dodać masło orzechowe i przyprawy, ponownie zmielić blenderem. Do masy dodawać po trochę mąki ryżowej i mieszać początkowo łyżką, a potem ugniatać rękoma. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto wyrobić, aż będzie gładką kulą. Następnie rozwałkować na stolnicy (wcześniej wa...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Wydania czasopisma "Pies z Charakterem"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy