Kiedy mniej znaczy więcej – dieta monobiałkowa

Poradnik dobrego żywienia

Współczesna dietetyka weterynaryjna przykłada coraz większą wagę do wpływu diety na profilaktykę oraz terapię wielu schorzeń u zwierząt. Jedną z najbardziej popularnych strategii żywieniowych, zarówno u psów, jak i u kotów, jest dieta monobiałkowa (single protein diet). Zyskuje ona na znaczeniu jako narzędzie diagnostyczne i terapeutyczne.

Dieta monobiałkowa to sposób żywienia opierający się na jednym źródle białka zwierzęcego. Oznacza to, że karma podawana psu lub kotu powinna zawierać tylko białko np. z jagnięciny, indyka, koniny, bez dodatków innych gatunków mięsa, podrobów bądź produktów ubocznych pochodzących od innych zwierząt. Stanowi to główną różnicę w stosunku do karm oraz diet tradycyjnych, które powstają często jako mieszanina różnych białek. 

Rola białka 

Główną rolą białka jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Te z kolei stanowią budulec enzymów, tkanek oraz hormonów. Kiedy jednak mamy do czynienia z alergią pokarmową u zwierzęcia, organizm błędnie interpretuje cząsteczkę białka jako zagrożenie. Wprawia wówczas w ruch całą kaskadę reakcji immunologicznych. Ich konsekwencją są świąd, zaczerwienienia skóry, problemy jelitowo-żołądkowe czy nawet problemy z układem oddechowym. Identyfikacja problemowego białka jest możliwa przez wykluczenie z diety innych źródeł białek. Sięga się wówczas po dietę monobiałkową. Zastąpienie typowego białka (np. kurczaka, który jest jednym z najczęstszych alergenów u psów i kotów) rzadziej stosowanym (np. konina, kaczka, dzik) pozwala na stopniowe wygaszenie reakcji alergicznej. Wybór nietypowego źródła białka minimalizuje ryzyko,...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Wydania czasopisma "Pies z Charakterem"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!

Przypisy