Do it Yourself Psie przysmaki - Przepis na galaretę dla psa bez żelatyny!

Poradnik dobrego żywienia

Galart, galat, zimne nóżki lub po prostu galareta to nazwy tradycyjnego polskiego dania, bez którego niegdyś nie mogło odbyć się żadne przyjęcie. Jego popularność na ludzkich stołach powoli maleje, rzecz ma się jednak inaczej w psim świecie. Naturalny galart, bez dodatku żelatyny, to bardzo pożywny i bogaty w kolagen przysmak. Jest ponadto łatwy do wykonania, a smakiem zachwyci każde psie podniebienie.

Składniki:

  • 2 golonki lub nóżki wieprzowe 
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kilka gałązek natki pietruszki

Gotowanie: około trzech godzin. Studzenie: około ośmiu godzin.
Porcja na trzy, cztery mniejsze miseczki.

Przygotowanie:

Wypłukać dobrze golonki, zalać dwoma–trzema litrami zimnej wody (tak aby tafla wody w garnku sięgała około 3 cm wyżej niż mięso). Gotować na dużym ogniu dwadzieścia minut pod przykryciem. Nie dodawać soli! Następnie zebrać łyżką cedzakową szumowiny (pianę i inne nieczystości, który wypłyną na wierzch). Dodać marchewkę oraz korzeń pietruszki i gotować całość na małym ogniu około godziny, po tym czasie wyciągnąć marchewkę i pietruszkę. Gotować dalej (wciąż pod przykryciem) godzinę do dwóch godzin na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie już bez trudu odchodzić od kości, skręcić gaz i wyciągnąć golonki do wystudzenia. Nie wylewać wywaru! Przestudzone golonk...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Wydania czasopisma "Pies z Charakterem"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy