Pies bezglutenowy

Poradnik dobrego żywienia Otwarty dostęp

Nie tylko ludzie cierpią z powodu nietolerancji na gluten. To zaburzenie dotyka także nasze ukochane czworonogi. Jak zatem rozpoznać celiakię u psów? Po czym poznać, że trzeba im zmienić dietę? Kiedy takiej zmiany dokonać?

Słowo „gluten” pochodzi od angielskiego glue, czyli klej. Ma to związek z pewną właściwością mąki – po zmieszaniu jej z wodą powstaje kleista masa. Gluten jest mieszanką trzech białek roślinnych. Znajdziecie go głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu, a poprzez zanieczyszczenie również w owsie, a także we wszystkich pochodnych produktach. 

Bez glutenu

Zamienniki glutenu stosowane w karmach dla psów: ziemniaki, dynia, bataty, ryż, soja, proso, fasola, tapioka, groch, gryka.
Zboża stanowią bardzo ważny składnik diety zdrowego psa. Poprawiają trawienie i są bogate we włókna pokarmowe. Oprócz glutenu zawierają także błonnik, który zapewnia psu prawidłową mikroflorę, zwiększa odporność oraz chroni jelita. Większość psów bez problemu toleruje gluten.
 

Produkty bez glutenu występujące naturalnie: kukurydza, ryż, proso, soja, soczewica, komosa ryżowa, gryka. Produkty, które zostały 
pozbawione glutenu za pomocą technologii, zawierają maksymalnie 20 mg/kg 
suchej masy.


Zdrada na linii frontu

Niestety, część psów – podobnie jak ludzie – nie toleruje glutenu. Objawia się to biegunkami, wymiotami, wzdęciami, odmawianiem jedzenia, zmianami skórnymi czy nagłym spadkiem masy. Prowadzi ona m.in. do niedożywienia oraz niedoboru witamin i minerałów. Dzieje się tak, ponieważ gluten uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego, powodując problemy z trawieniem i wchłanianiem. Organizm psa próbuje się bronić przed alergenem, wysyła więc armię przeciwciał do walki z nim. Niestety, na linii frontu zdradza ona swojego właściciela i łączy siły z wrogiem. W konsekwencji ataki na organizm prowadzi teraz dwukrotnie silniejsza wroga armia. 
Z powodu wymienionych wcześniej objawów nietolerancja glutenu bardzo często mylona jest z zatruciem pokarmowym. Bywa także źle diagnozowana jako zarobaczenie psiego organizmu, bowiem dosyć powszechnym objawem jest lizanie i drapanie tylnych części ciała. Jak widać, celiakię można pomylić z wieloma innymi chorobami, dlatego tak ważne są badania i kontakt ze specjalistą. 
 

Ważne

Ważne! Nigdy nie podawajcie psu leków dla ludzi i bez konsultacji z weterynarzem.
Zadzwońcie do lecznicy całodobowej lub udajcie się do najbliższej kliniki.


Szkodliwe białka

Najczęściej na nietolerancję glutenu cierpią samojedy oraz setery irlandzkie. Oczywiście każdy pies może się z tym zmagać, jednak te rasy mają predyspozycje genetyczne, są więc bardziej podatne na zachorowanie.
Zaskakujące, że najczęstszą przyczyną alergii u psów są produkty mięsne. Zaliczamy do nich kurczaka, jagnięcinę i wołowinę. Co je łączy? Białko zwierzęce, które właśnie odpowiada za reakcje alergiczne. Unikajcie też dokarmiania psa resztkami ze stołu, zwracajcie też szczególną uwagę na skład karm czy psich przekąsek. 

Rodzaje celiakii

  • Klasyczna – ujawnia się do siódmego miesiąca życia i objawia przewlekłą biegunką, wzdęciami oraz bólami brzucha. Nieleczona może powodować zaburzenia wzrostu oraz niedokrwistość.
  • Nietypowa – objawy są ledwie zauważalne, a postawienie diagnozy dużo trudniejsze, ale warto zwrócić uwagę na brak apetytu, zmiany skórne, utratę masy ciała i spowolniony rozwój.
  • Bezobjawowa – najgorszy rodzaj, ponieważ choroba jest utajniona. Zdarza się, że występują klasyczne objawy, ale w badaniu laboratoryjnym nic nie wychodzi. Często bezobjawowa celiakia pojawia się przy ciąży, przewlekłym stresie lub infekcjach. 


Leczenie

Jeśli z psem dzieje się coś, co Was mocno niepokoi, koniecznie udajcie się do weterynarza w celu wykonania badań laboratoryjnych. Lekarz pobierze krew, mocz oraz stolec zwierzęcia i wykona biopsję jelita cienkiego. Przy okazji badań warto wykonać test na alergie pokarmowe, aby wyeliminować wszystkie alergeny z diety psa.
Jeśli weterynarz podejrzewa celiakię, od razu zaleci stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Bardzo często lekarze weterynarii zalecają dietę eliminacyjną, szczególnie jeżeli wyniki badań nie są jednoznaczne. Zacznijcie od dokładnego przeanalizowania, co spożywa pies. Sprawdźcie skład karmy i smaczków. Następnie odstawcie wszystkie dodatki, przysmaki, resztki ze stołu. Przez sześć tygodni podawajcie psu do jedzenia wyłącznie specjalistyczną karmę. Jeżeli nie pojawią się lub znikną niepokojące objawy, możecie powoli dodawać pozostałe produkty. W wypadku ujawnienia się reakcji alergicznych wypróbujcie karmę o innym składzie. 
Niestety, nie ma lekarstwa na nietolerancję glutenu u psa. Jedynym sposobem leczenia jest podawanie mu do końca życia karmy bezglutenowej. Na szczęście znajdziecie na rynku mnóstwo odmian smakowych, więc pies na pewno nie będzie poszkodowany. Karmy są smaczne oraz zawierają wysokiej jakości składniki. Zapewnią psu ulgę od uciążliwych objawów choroby, pozwolą na odbudowę uszkodzonej śluzówki jelita oraz utrzymają zwierzę w doskonałej kondycji i zdrowiu. 

Karma bezglutenowa

Jak dobrać odpowiednią karmę? Przede wszystkim dokładne zapoznajcie się ze składem produktu, który chcecie kupić. Wielu producentów kieruje się modami i nie przykłada większej uwagi do wartości odżywczych. Specjalistyczna karma może zawierać pozbawione glutenu zboże, ale nie musi. Powyższe węglowodany zastąpione są w niej przez ziemniaki lub ryż. Przy wyborze pożywienia pamiętajcie też o innych alergiach Waszego pupila (jeśli występują), jego wieku oraz preferencjach smakowych psa. Ważne, aby karma nie tylko zaspokajała wszystkie potrzeby żywieniowe, ale też dawała przyjemność z jedzenia. Do karm dodaje się również składniki, które wpływają korzystnie na apetyt (zioła), stan skóry oraz sierści (kwasy omega), przewód pokarmowy (prebiotyki). Unikajcie produktów, które zawierają sztuczne barwniki, konserwanty oraz polepszacze smaku. 
Stosując dobrą karmę bezglutenową, macie pewność, że unikacie składników szkodliwych dla psa. Karmy bezglutenowe są też bardzo wydajne, ponieważ nie zawierają zbędnych wypełniaczy. Dzięki temu możecie podawać mniejsze porcje, a opakowanie wystarcza na dłużej. Pamiętajcie jednak, że karmy te są przeznaczone wyłącznie dla psów zmagających się z nietolerancją na gluten!

Mity i nieprawdy

W internecie rozpowszechnianych jest wiele nieprawdziwych informacji o psiej celiakii. Niestety, zdarza się, że pod ich wpływem właściciele zwierząt popełniają błędy w wyborze karmy lub metody ich leczenia. 
Błędne jest też przekonanie, że gluten może być szkodliwy dla zdrowych psów. Pod jego wpływem ludzie unikają wybierania nawet tych karm, które zawierają zboża naturalnie bezglutenowe. Gluten nie wpływa negatywnie na zdrowe zwierzęta i nie powinno się im podawać specjalistycznych karm. Stanowią one istotną część diety, która jest działaniem leczniczym, a więc przeznaczonym wyłącznie dla psów chorych lub z podejrzeniem choroby.
Niestety, opinie żywieniowe często wydawane są bez dokładnych badań i bez znajomości problemów zdrowotnych psów. Rzetelne badania dotyczące diet powinny być długotrwałe i uwzględniać wiele czynników wpływających na zdrowie zwierząt. Nie przenoście na nie własnych nawyków żywieniowych. Nie dajcie się oszukać producentom rzekomo zdrowej karmy. Pamiętajcie, że najlepszym źródłem wiedzy są weterynarze. No i nigdy nie zapominajcie, że zdrowie psa jest najważniejsze. 

Przypisy